Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce este tinciul si cum il aplici corect si eficient

Folosirea tinciul constituie al doilea pas important din procesul tencuirii, dupa grunduire. Tinciul este un material ce are ca baza nisipul si drept liant cimentul. Poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior si are ca rol nivelarea peretilor. Pentru o lucrare cat mai bine realizata, care sa reziste in timp si care sa nu murdareasca suprafetele din jur, e bine sa ai in vedere urmatoarele sfaturi inainte sa incepi munca: \tAcopera suprafetele expuse din jur: geamuri, tocuri de usi, parchet si orice structura pe care nu urmeaza sa fie aplicat tinciul; e mai usor sa previi murdarirea, decat sa cureti petele. \tPeretele pe care urmeaza sa fie aplicat tinciul nu trebuie sa fie prafuit sau sa prezinte urme de uleiuri si grasimi; sterge cu o carpa uscata si curata pentru a elimina orice impuritate. \tDeoarece tinciul poate fi aplicat si direct pe pereti de polistiren, e bine sa te asiguri ca suprafetele sunt fixe si nu isi vor modifica pozitia in timpul lucrarii.

Care sunt tipurile de tinci

Tinciul poate fi aplicat atat pe pereti interiori, cat si exteriori si e bine sa cunosti diferentele dintre cele doua pentru un rezultat cat mai reusit.

 • Tinci exterior: se aplica direct peste tencuiala cu mortar sau peste placa de poliester; se deosebeste de cel interior prin textura si culoare, de obicei este mai alb si mai aspru.

 • Tinci interior: are o textura mai fina comparativ cu tinciul de exterior; datorita destinatiei, acesta trebuie sa fie rezistent la aburi si sa lase peretele sa respire. Poate diferi in functie de raportul de nisip si ciment.

Care sunt instrumentele necesare pentru aplicare

Pentru aplicarea tinciului, recomandam sa ai la indemana:

 • o galeata in care sa prepari amestecul;

 • un malaxor pentru a amesteca uniform si corect;

 • o gletiera;

 • o mistrie/un spaclu/un cancioc;

 • o bidinea;

 • o drisca din polistiren;

 • manusi de protectie.

Galerie

Care este procesul de aplicare

Inainte de procesul propriu-zis de aplicare, asigura-te ca peretele este uscat. Apoi aplica o amorsa speciala pentru tinci si asteapta 30 de minute sa se usuce. Intotdeauna verifica instructiunile de pe ambalaj, pentru ca prepararea poate fi diferita, in functie de producator.
Prepararea materialului
In galeata mentionata mai sus adauga 2,5 litri de apa (intotdeauna adauga apa prima oara). Peste apa adauga treptat zece kilograme de tinci si amesteca constant cu malaxorul pana la omogenizare. In functie de procesul de amestecare - manual sau automat -, asta poate dura pana la 3-5 minute.
Aplicarea tinciului
Cu ajutorul mistriei, ia o cantitate mica de tinci din galeata pe care o asezi pe gletiera. Cu miscari usoare - nu e nevoie de frecare -, intinde cu gletiera un strat de 5-6 mm grosime pe perete. E necesar un singur strat pentru tinciuire.
Driscuirea tinciului
Driscuirea reprezinta procesul de nivelare a tinciului, prin care suprafata este pregatita pentru aplicarea varului sau vopselei.
Aceasta trebuie facuta la aproximativ 5-20 minute dupa aplicare, cand tinciul nu mai este lipicios. Daca tinciul este prea moale, se va lua pe drisca, iar daca se va trage de perete, va trebui stropit cu putina apa si risti ca rezultatul sa nu fie cel dorit.
Pentru a driscui, foloseste o drisca din polistiren cu miscari circulare pe perete, pana ce suprafata tinciului seamana cu cea unui smirghel. Suprafata trebuie sa fie nivelata, fara urme.
Tinciul astfel aplicat se lasa la uscat intre 24 si 48 de ore, in functie de temperatura, de cum trage suportul si de ventilarea aerului din incapere. Dupa uscare, se foloseste o matura uscata pentru a inlatura nisipul care nu s-a prins.
Vopsirea tinciului
Inainte de a trece la etapa de vopsire, tinciul uscat trebuie amorsat. Amorsa se aplica cu bidineaua sau trafaletul - ai in vedere ca granulatia peretilor cu tinci va distruge repede parul instrumentelor, asadar verifica sa nu ramana par dupa procesul de amorsare.
Cand amorsa s-a uscat, poti aplica vopseaua, in doua straturi, respectand instructiunile de aplicare de pe ambalajul acesteia. Daca optezi pentru o vopsea valabila, verifica aceste aspecte inainte de a lua o decizie:

 • gradul de lavabilitate: cele mai bune tipuri de vopsea sunt cele care rezista la 1.000 de spalari;

 • puterea de acoperire trebuie sa fie mai mare daca vopsesti intr-o culoare foarte diferita fata de suport;

 • timpul de uscare inscriptionat pe ambalaj trebuie respectat cu strictete, altfel exista riscul sa ramana urme pe pereti.


Aplicarea tinciului poate fi un proces migalos care necesita multa rabdare si indemanare, dar daca respecti pasii descrisi mai sus si instructiunile de pe ambalaj, rezultatul va fi unul estetic si rezistent in timp.
Sursa foto: Shutterstock

Galerie

Te-ar putea interesa și:

Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Ridicarea unui zid despartitor poate oferi un mare plus in proiectului de design interior. Un apartament in bloc vechi implica de multe ori lucrari de anvergura, precum schimbarea instalatiei electrice, ridicarea unui perete sau montarea ferestrelor din termopan. In acest articol iti dezvaluim cum sa duci cu brio la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Gleturile de finisaj sunt materiale utilizate pentru obtinerea peretilor drepti, printr-o nivelare de precizie a celor mai mici imperfectiuni sau rugozitati de pe suprafata acestora. Sunt produse extrem de fine (granulatie de maximum 0.1 milimetri), obtinute pe baza de ciment alb si marmura macinata, lucru ce garanteaza obtinerea unor suprafete usor de slefuit, dar cu o duritate foarte buna. Gleturile de finisaj se aplica peste: Pereti nivelati cu glet de incarcare, aplicat direct peste caramida sau tencuiala; Placi de gips carton, fiind o baza foarte buna (datorita granulatiei scazute) pentru tencuieli decorative, zugraveli colorate cu aspect mat sau lucios, tapete.
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum calculez necesarul de BCA pentru constructia unei case? Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.